Live streamen: Kan ik dat óók?

De wereld na corona zal nooit meer hetzelfde zijn. Om in isolatie toch verbonden te blijven is een groot deel van onze maatschappij in korte tijd overgestapt naar het digitale landschap. Bedrijven overleggen onderling vanuit huis, inkopen doen we op webshop’s en een bezoekje aan je schoonouders doe je van achter je laptop met de webcam aan. 

Voor een hoop ondernemers is het echter flink aanpoten om het hoofd boven water te houden. Als restaurant chef zal je momenteel geen gasten te eten hebben, en als workshop trainer sta je voor lege klaslokalen. Als ondernemer kan je via livestreaming vaak toch in contact blijven met jouw klanten, maar hoe dan? In deze blog helpen we je de eerste stappen te zetten!

Een livestream? ‘Tis dat? 

Live streamen is eigenlijk het via internet live uitzenden van beelden die op dat moment worden opgenomen. Met ‘live’ wordt dan bedoeld dat dit op hetzelfde moment wordt vertoond als dat het plaatsvindt. Je hebt vast wel eens naar live televisie gekeken zoals een voetbalwedstrijd of een live talkshow. 

Waar ga je naar uitzenden en wat is het doel? (platform)

Voor het uitzenden van je livestream kun je diverse platformen gebruiken. Geef je één interne webinar en wil je veel interactie dan is Zoom, Webex of Teams waarschijnlijk een goed idee om hier je livestream op uit te zenden, omdat het op deze platforms mogelijk is om je kijker, met hun webcam en microfoon, in beeld te brengen. Mocht de interactie niet verder hoeven gaan dat een uitzending met een chat of poll erbij? Dan zijn social media platform’s zoals Facebook of Youtube een goede optie.

Pro tip: Het is belangrijk om je voorafgaand aan je livestream goed in te lezen over de diverse platformen. Instagram ondersteunt bijvoorbeeld géén breedbeeld. Je moet er dus rekening mee houden dat niet alles volledig wordt uitgezonden, omdat de stream slechts een uitsnede is op Instagram. Wil je livestream op YouTube of LinkedIn dan moet je voldoen aan een aantal voorwaarden en dien je dit vooraf aan te vragen. Zonder aanvraag kan jouw account niet gereed worden gemaakt en is het niet mogelijk om daarop live te streamen. Dat zou een domper zijn!

Wat heb je nodig om te live streamen?

Zoals je wellicht al begrepen hebt zijn een aantal basismaterialen nodig om te kunnen livestreamen. Het is goed mogelijk om een livestream met één camera zelf te verzorgen, maar het is wel noodzakelijk dat je zelf de basis van de techniek begrijpt:
Een kleine opsomming gemaakt van de materialen die nodig zijn voor een livestream:

Een videocamera

Zonder een videocamera is er natuurlijk géén beeld. Afhankelijk van wat je wilt uitzenden gebruik je één of meerdere camera’s. Ook zijn er verschillende soorten camera’s. Denk hierbij aan de volgende:

  • Webcam: ideaal om mee in te stappen, aangezien de meeste laptop’s deze standaard ingebouwd hebben. Vele programma’s zoals Skype en Zoom zijn er al op ingesteld, en inmiddels zijn we er ook aan gewend om webcam-beelden op TV te zien.
  • Scherm delen: visuele ondersteuning kan héél belangrijk zijn voor jouw verhaal, dus het is fijn dat de meeste platformen de optie bieden om scherm te delen. Hiermee kunnen jouw kijkers exact hetzelfde zien als wat jij op jouw scherm hebt. Dit kan een powerpoint zijn of een programma wat je wilt demonstreren. Erg handig!
  • Camera: dit kan uitéénlopen van je eigen vakantiecamcorder, tot een GoPro of zelfs een professionele televisiecamera. Elk heeft zo zijn voordelen, en binnen jouw budget en wensen is het belangrijk om te kijken naar wat je precies nodig hebt. Soms kom je al een heel eind met een basiscamera op statief, maar als je een hogere kwaliteit wilt (of iets uniek’s zoals een 360° camera of een drone) dan is het handig om contact op te nemen met een bedrijf in professionele audiovisuele techniek.

Videomixer

Bij een interview op TV schakelen ze zo van de ene camera naar de anderen om de interviewer en zijn gast in beeld te brengen. Hier gebruiken ze een videomixer voor. Nu zal je dit met één camera niet nodig hebben. Je kan je boodschap overbrengen en daar gaat het om! Soms wil je echter af van statisch beeld en wil je twee of meer camera’s gebruiken. Dan is het handig om zelf ook een videomixer te gebruiken. Deze komen in allerlei soorten en maten, en zijn ideaal als je beelden wilt combineren, zoals meerdere camera’s en een filmpje dat je graag wilt laten zien aan de kijkers thuis; je kunt het zo gek maken als je zelf wilt!

De kleine videomixers zijn eenvoudig zelf aan te sluiten; helemaal als je zelf een beetje technisch aangelegd bent. De aansluitingen zijn veelal hetzelfde als die op een televisie of een computerbeeldscherm. Hiermee ben je al gauw in staat om zelf aan sluiten wat je nodig hebt. Neem ook even de tijd om de videomixer enigszins onder de knie te krijgen. Mocht je echter nog meer opties willen en je schiet technisch tekort, dan is het handig om het wellicht over te dragen aan een professioneel bedrijf.

Geluid

Niets vervelender dan iemand wel te zien praten op het beeld, maar niet te horen praten door je speaker. Menig streamer loopt hier tegenaan doordat de microfoon van de laptop het niet lekker doet, ergens een instelling in de computer niet goed staat of dat er ergens nog een reeds onvindbare knop aangeklikt moet worden. Vaak kan geluid bij een livestream heel recht toe, recht aan geregeld worden; vooral als je gewoon stil zit achter de computer of laptop. Maar wat nou als je wilt lopen en daardoor wat verder van de ingebouwde microfoon af staat? En wat doe je als je meerdere mensen aan het woord wilt laten die misschien heel ergens anders in de ruimte zitten? Dan kom je er al gauw achter dat je meer microfoons nodig hebt.

Dan is een geluidsmengpaneel wel erg handig. Hier kan je meerdere microfoons en laptops op aansluiten, en er voor zorgen dat al dit geluid vervolgens gebundeld naar jouw livestream gaat. Voor elke situatie is weer een ander mengpaneel nodig, dus verdiep je hierin of laat je adviseren door een professional.

Internetverbinding

Zonder een stabiele internetverbinding is live streamen niet mogelijk! De internetsnelheid is bepalend voor de kwaliteit waarin de livestream kan worden uitgezonden. De voorkeur gaat altijd uit naar een bekabelde internetverbinding, omdat WiFi verbindingen soms onbetrouwbaar en instabiel kunnen zijn. Soms is het noodzakelijk een aparte verbinding op te zetten met behulp van 4G of satelliet, of zelfs met je eigen smartphone. Hiermee is het mogelijk op locaties zonder vaste internetverbinding toch een livestream op te zetten.

Encoder

Een encoder is een kastje waarmee het uitgaande audio- en videosignaal wordt omgezet naar het livestream platform. Soms beschikken videomixer’s over ingebouwde encoders. De meeste moderne videokaarten die in nieuwere laptops en computers zitten hebben ook een vaste encoder.

Laptop of computer

Niet geheel onbelangrijk. Ergens moet je de stream kunnen bekijken en afluisteren om te zien of het werkt. Daarnaast moet je ergens instellen wat je platform precies moet doen, wanneer er live gegaan moet worden, welke kwaliteit het beeld heeft en hoe hard het moet staan, wie de stream mag bekijken en wie vooral niet. Nagenoeg onmisbaar dus!

Tip: Heb je niet alle apparatuur en wil je maar eenmalig live streamen? Huur dan je missende apparatuur op lichtgeluidhuren.nl.

Wat maakt een goede livestream?

Staren naar het scherm of meedoen?
Bij het opzetten van een online evenement is het ontzettend belangrijk om rekening te houden met hoe je het beste de zintuigen van de kijkers kan prikkelen. De benadering die je moet toepassen om je kijkers te boeien en te binden zal meer TV-gerelateerd moeten zijn dan bij een live evenement. Een concert kijken thuis op de bank op TV is natuurlijk een compleet andere beleving dan er daadwerkelijk zijn. Dus, maak optimaal gebruik van de interactie mogelijkheden met de kijker! Dit kan bijvoorbeeld via chat, poll’s of een kijker laten inbellen. Dus checken of jouw gekozen platform dit allemaal kan!

Voorbereiding is alles!
Bij de NPO/RTL/SBS ziet alles er zo eenvoudig uit. Het is een ge-olie’de machine die maar doorgaat zonder fouten, maar er zit ongelooflijk veel werk in! Zorg dat je daarom goed voorbereidt bent. Denk jouw livestream stap voor stap en scene voor scene uit. Schrijf dit desnoods uit tot het een draaiboek wordt en let daarbij onder meer op:

  • Wie zegt wat en op welk moment?
  • Wie is er in beeld per scene?
  • Hoe lang kan en mag deze scene duren?
  • Hoe pakken we door als dit fout gaat?

Testen, Testen en testen!
Geen enkele uitzending op TV begint als de gasten net 10 minuten het pand binnengelopen zijn. Die zijn soms al de hele dag bezig met repeteren en testen van hun uitzending! Volg dit voorbeeld. Begin niet een half uur van tevoren, maar zorg zo vroeg mogelijk dat alles al werkt. Het zou héél vervelend zijn als jouw kijkers moeten wachten op een uitzending omdat er zaken fout gaan.

Na het lezen van dit artikel zou u enigszins een beeld moeten hebben van wat er vereist is voor een livestream en waar je als maker rekening mee dient te houden. De In’s en Out’s van het live streamen hopen wij in de loop van de komende weken verder toe te lichten in opvolgende blogs. Mocht u vragen hebben en kunnen wij u helpen met een aankomende livestream, dan horen we dat natuurlijk graag! Schroom niet om ons een belletje te geven.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email