Coronacrisis: groeiend bedrijf krijgt afwijzing NOW aanvraag na rechtsvorm wijziging

Pfoe, daar zit je dan. In 10 jaar tijd van je hobby een mooi bedrijf gemaakt met ondertussen 12 man personeel en dan opeens komt de coronacrisis voorbij. Nederland gaat in een ‘intelligente lock-down’ en evenementen behoren tot het verleden. Na jaren van continue groei weet je dat dit jaar flink anders gaat uitpakken. De mooie groeicurve gaan we inruilen voor een hele rare piek naar beneden.

Niks aan te doen, we moeten met zijn allen onze schouders er onder zetten om deze crisis te lijf te gaan. Overal poppen mooie ideeën en initiatieven op, van ‘Light the sky‘ om de zorgverleners in het zonnetje te zetten, tot artiesten die belangeloos langs verzorgingstehuizen rijden om de ouderen in onze samenleving toe te zingen. Prachtig, het ziet er naar uit dat deze coronacrisis naast zijn negatieve effecten ook iets moois met het land doet.

En dan ga je kijken hoe jij met je mooie bedrijf en 12 man personeel deze crisis gaat overwinnen. Want de crisis is niet alleen dodelijk voor mensen, maar helaas ook voor tal van bedrijven. Gelukkig treed de overheid daadkrachtig op en komen zij met tal van ondersteuningsmaatregelen voor MKB, ZZP-ers en de grotere bedrijven. Zo heb je de TOGS (eenmalige gift van €4000,-), de TOZO (inkomstenondersteuning en leningen voor zelfstandige ondernemers) en natuurlijk de NOW regeling (tegemoetkoming in loonkosten naar rato van je omzetverlies).

Heel fijn om te zien hoe zo’n mooi en welvarend land dit soort maatregelen kan treffen om de economie draaiende te houden en onnodige ontslagen te voorkomen. Maar dan, krijg je na het aanvragen van de NOW regeling een afwijzing van het UWV op de mat. Omdat de regeling zo snel en zo gemakkelijk implementeerbaar moet zijn is er geen rekening gehouden met enig maatwerk en geeft de minister ook aan dat er wellicht geen ruimte is voor maatwerk. De vloer zakt onder je voeten vandaan.

luxonos team
Team van blauwe helden (februari 2020)

Altijd gestreefd naar een ruime buffer

Afgelopen jaren heb je altijd een steady bedrijf gehad, altijd een flinke buffer om je leveranciers direct te betalen, ook al heeft jouw klant nog niet betaald. Altijd een flinke buffer om lekker te kunnen investeren. Owh shit we komen na afgelopen weekend en het weekend daarvoor ook dit weekend weer in de problemen met de volle auto planning? Nou dan kopen we er toch weer 1? Het voelde heerlijk, onoverwinnelijk. We hadden een formule ontwikkeld die werkte, we waren flink bezig om ons mega loyale team van blauwe helden (medewerkers) goed uit te breiden en de opdrachten stroomde binnen. We hebben zelfs onze bedrijfsstructuur van VOF naar BV veranderd omdat wij bezig waren met het uitwerken van plannen om een eigen bedrijfspand te laten bouwen om zo voorbereid te zijn voor de toekomst. 

Maar dan krijg je dus een afwijzing van de NOW regeling op de mat. Reden: we hebben naar de loonkosten van Januari gekeken en daar zien wij geen loonkosten. Vanwege het aanpassen van de bedrijfsstructuur van VOF naar BV krijg je een nieuw KvK-nr, nieuw BTW-nummer en een nieuw loonheffingsnummer. Begrijpelijk natuurlijk. Dit probleem zag ik al aankomen, om die reden had ik op het aanvraagformulier van de NOW regeling zowel ons oude als ons nieuwe loonheffingsnummer opgegeven. Helaas… Dit mocht niet baten. Uiteraard hebben wij bezwaar gemaakt op de afwijzing. Wij vinden namelijk niet dat wij op een administratieve tekortkoming nu benadeeld moet worden. Naast bezwaar maken bij het UWV heb ik ook het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gebeld en gemaild, maar helaas nog zonder succes..

Zonder NOW regeling zijn ontslagen onvermijdelijk

Met Geen evenementen tot 01 september 2020 in het vooruitzicht zien wij de toekomst alleen heel somber tegemoet. De evenementenbranche heeft het zwaar, omzetdalingen van 90 tot 100% is niet gek op dit moment. Gelukkig is ons bedrijf gezond en kunnen wij de vaste lasten prima een aantal maanden dragen zonder inkomsten maar er is een grens. En die grens gaat zeker bereikt worden zonder NOW regeling en als er geen evenementen plaats mogen vinden voor 01 september 2020. Wij kunnen ons bedrijf toch niet zo maar kapot laten gaan!?

Graag vraag ik het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om een uitzondering te maken op de NOW regeling voor de bedrijven die tussen januari 2020 en april 2020 van rechtsvorm zijn veranderd en waarbij op het bedrijfsuittreksel van de KvK staat dat het gaat om een voortzetting van de onderneming. Mocht er geen versoepeling komen dan zien wij helaas geen andere mogelijkheid om per direct al ons personeel te ontslaan om ze vervolgens na de coronacrisis weer aan te nemen. Volgens mij is de NOW regeling juist in het leven geroepen om dit te voorkomen!

Eigenaren Luxonos
Mitch van Giersbergen (l) en Anco van Vliet (r) oprichters van Luxonos en LichtGeluidHuren.nl en eigenaren van RentFX. (2018)

Afgelopen jaar nog 100% omzetgroei en genomineerd voor de FD Gazelle, nu 90 tot 95% omzetdaling

Uiteraard willen wij niet bij de pakken neer gaan zitten. Wij zijn continue aan het bedenken hoe wij in deze corona tijd en de 1,5 meter samenleving met oplossingen kunnen komen waardoor wij toch business genereren. Voor de coronacrisis verzorgde wij al techniek bij uitvaarten/afscheidsdiensten. Een eervolle taak om de families van overleden te ondersteunen met een mooi afscheid dat technisch goed in elkaar steekt. Tijdens de coronacrisis krijgen wij vaker de vraag of wij de herdenkingsdienst ook kunnen live-streamen zodat families die er fysiek niet bij kunnen of mogen zijn, het toch kunnen volgen. Erg fijn dat wij dit allemaal kunnen aanbieden en dat wij zo ons steentje bij kunnen dragen. Helaas is dit maar een klein gedeelte van het werk dat wij altijd deden. We hebben helaas nog steeds te kampen met 90 tot 95% omzetverlies. Afgelopen jaren zijn wij gegroeid, hard gegroeid. Begin 2017 waren Mitch en ik nog alleen werkzaam binnen het bedrijf (natuurlijk wel met freelancers om ons hen). Nu een paar jaar later hebben wij een team van 12 vaste medewerkers. Afgelopen twee jaar zijn wij ook genomineerd geweest voor de FD Gazelle Award. Wij zitten vol goede moed om komende jaren vrolijk door te groeien!

Omdenken: corona-proof evenementen

Wij denken in mogelijkheden want weken of straks maanden geen evenementen is een hele gekke gewaarwording. Zo hebben wij nagedacht over Coronaproof evenementen. Denk aan Drive-in Bioscopen of Drive-in Theaters, bouw een podium of beamerscherm op en zorg ervoor dat je het evenement vanuit je auto kan volgen. Technisch gezien is er van alles mogelijk om dit te realiseren. Wij hebben diverse partijen benaderd om dit mee op te zetten, denk aan bestaande bioscopen die een groot parkeerterrein voor de deur hebben of musea of andere evenementenlocaties die ruimte hebben voor 25 tot 150 auto’s. Het hele evenement is Corona-proof. Je komt aangereden, krijgt je parkeerplek aangewezen, het geluid van de film gaat via de radio van je auto en na afloop rijd je zo weer weg zonder dat je met iemand in aanraking bent gekomen. Tuurlijk we moeten nadenken over hoe je overweg gaat met bezoekers die naar de WC willen, maar daar is ook wat op te bedenken. Of we geven aan dat die mogelijkheid er niet is, in ieder geval niet op dit moment totdat er meer versoepeling is. In deze gekke tijden is het een kwestie van omdenken. Er zijn genoeg bedrijven die dit soort ideeën op de plank hebben liggen. Alleen is er op dit moment helaas niks mogelijk vanwege het verbod op evenementen… Persoonlijk vind ik dat er per gemeente en per situatie bekeken zou moeten worden of zo’n soort evenement kan plaatsvinden. Het zal voor een hoop gezelligheid in deze rare tijd zorgen en het zal er voor zorgen dat het land verder verbroedert. 

Omdenken is aan de orde van de dag. Afgelopen maandag nog, toen reden wij op koningsdag met een grote aanhanger vol speakers door Amsterdam. Als de mensen niet naar het feestje kunnen komen, dan komt het feestje toch langs de mensen thuis? Dit is natuurlijk super leuk, maar hier zit geen levensvatbaar businessmodel achter. Evenementen organiseren op 1,5m afstand van elkaar is gewoon erg lastig. Net als bij de horeca, mensen komen niet naar de kroeg om op 1,5 meter van elkaar een biertje te drinken. Mensen komen naar de kroeg omdat er een gezellige sfeer hangt en je er met zijn allen een feest van maakt. Ik verwacht niet dat die sfeer hetzelfde zal zijn wanneer we compleet van een 1,5 meter samenleving uit gaan.

Naast de Corona-proof evenementen hebben wij ons personeel ook online aangeboden voor allerlei andere klussen. Heb jij een klus, groot of klein dat geklaard moet worden. Onze blauwe helden kunnen je helpen. Ga je verhuizen, wij kunnen je helpen. Moet je grote gazon gemaaid worden, wij kunnen je helpen. Heb je vanwege de corona crisis een grote nieuwe tv gekocht en wil je deze aan de muur monteren? Tuurlijk regelen wij voor je. Tal van klusjes die onze blauwe helden kunnen uitvoeren. Heb jij een klus, groot of klein? Neem contact op via: anco@luxonos.nl of 035-2031026.